1. Rapor Hakkında
Bütüncül bir sistem olan Arcadia Bağları’nın yatırımına başladığımız 2005 yılından beri, sürdürülebilirlik en öncelikli çalışma prensiplerimizden biri oldu.
Sürdürülebilirliği çevresel ve sosyal açıları ile çok katmanlı bir bütün olarak ele alan yaklaşımımız ile kurduğumuz döngüsel üretim ve döngüsel ekonomi modelinin geleceğe örnek oluşturacak bir yapı olmasını hedefliyoruz.
Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz gelişmeyi; yönetimimiz, çalışanlarımız, konuklarımız, tedarikçilerimiz ve diğer tüm partnerlerimiz ile paylaşarak, yaratacağımız farkındalığı artırmayı, ortak hedef ve başarılara dönüştürebilmeyi amaçlıyoruz.
Sürdürülebilirliği her aşamada, çok katmanlı olarak ele alan yaklaşımımızı ifade eden bu rapor, 2022- 2023 yıl aralığı ve 2023 yılına ait güncel verileri içermektedir.
2006-2007 yılları itibarıyla üzüm bağlarımızın kurulumu gerçekleşmiş, 2009 yılında ise şarap üretimimiz başlamıştır. 2013 yılında konaklama tesisimizin inşaat çalışmaları başlamış olup 2016 yılının bahar ayları itibarıyla tesisimizde misafir ağırlanmaya başlanmıştır.
Tesisimiz ilk günden itibaren her zaman sürdürülebilirlik felsefesi ile işletilmekte olup tüm yönetim sistemi ile hem çalışanlarına hem ağırladığı misafirlerine bu felsefenin önemli noktalarını ve uygulanabilirliğini yansıtmıştır. Özellikle otelimizde plastik ambalaj, plastik ürün, kağıt ambalaj, karton-kağıt ham maddeli ve kullan-at gibi atık miktarını artıracak ürünlerin mümkün olduğu kadar kullanılmayarak atıkların azaltılmasına önem verilmektedir. Aynı şekilde operasyonlar sırasında da misafirlerimize otel girişinde bilgilendirilme yapılarak, oda temizliği, havlu, çarşaf değişikliği misafir talebi üzerine yapılarak gereksiz su sarfiyatı ve kimyasal kullanımı azaltılmaktadır. Bu ve benzeri uygulamalarla karbon ayak izimizi düşürmek ana işletme prensiplerimizden biridir.
Arcadia Bağları’ndaki tüm üretim ve yaşam birimlerinde olduğu gibi, otelimizin ve personel lojmanımızın atıkları, belirlenmiş atık alanlarımızda çeşitlerine göre ayırılmakta ve anlaşmalı olduğumuz geri dönüşüm firmaları tarafından alınarak geri dönüştürülmektedir.
Otelimiz bünyesindeki restoran; tarladan sofraya felsefesi ile yönetilmekte, ambalajlı ve fabrikasyon ürünleri mümkün olan en az miktarda kullanmaya özen göstererek, satın alımlarımızın büyük çoğunluğunu bölge esnafı ve yerel, artizanal üreticilerden yapılmaktadır. Menülerimiz mevsime göre değişmekte, tüm malzemeler mevsiminde kullanılarak turfanda tarımın doğa üzerindeki olumsuz etkisine paydaş olmayan bir yaklaşım benimsenmektedir.
Çeşit olarak çok zengin bir bölgede bulunan tesisimizin mutfağında, bölgede yetişen çok çeşitli meyve sebzenin yanı sıra mevsiminde yerel toplanmış trüf mantarı, porçini mantarı, İğneada’dan gelen taze balıklar, otlaklarda serbest dolaşan hayvanlardan sağlanan süt ve et ürünleri gibi özellikli ve kaliteli ürünleri civardan temin ediyoruz. Otelde dinamik bir menü sunuyoruz. Menümüz mevsimsel olarak değiştiği gibi o hafta gelen özel bir malzeme bitene kadar menüye dahil olup sonra yerini başka bir tabağa bırakabiliyor.
Özel ürünler mevsiminde alınıp işlenerek yıl boyu kullanılıyor. Ekmek, makarna, hamur işleri için gereken unlar, doğal tarım ile yetiştirdiğimiz atalık buğdaylarımızın değirmende öğütülmesi ile elde ediliyor.
Menüler hazırlanırken vegan, vejetaryen konukları da unutmuyoruz. A la carte menüde yer alan alternatiflerin yanı sıra rezervasyon sırasında bilgi verildiğinde akşam sunulan şefin menüsü de vegan, vejetaryen, glütensiz gibi özel beslenme seçimlerine uygun hazırlanıyor.
Dönem dönem bölge lezzetlerine farklı yorumlar getiren yerli ve yabancı şefleri Bakucha Mutfağı’na misafir ederek iki yönlü bir kültürel zenginlik sağlıyoruz.
Arcadia Bağları’nın sürdürülebilirlik ve ekolojik sorumluluk prensiplerine uygun olarak gıda tedariğinin büyük bir yüzdesini 200 km yarı çaplı bir alandan sağlayarak, yaptığımız işin dünyaya yarattığı etkiyi mümkün olduğunca sınırlı tutmayı hedefliyoruz.
Bunların en önemli örnekleri her hafta yerel pazardan yaptığımız alışverişlerimiz, bölgede bulunan çiftliklerden ve yerel esnaflardan yapmış olduğumuz satın alımlar. Aynı şekilde süt ve süt ürünleri için de il-ilçe tarım müdürlüklerinin uygun gördüğü yerel esnafların tamamı ile iş birliği halindeyiz.
Tüm bunlarla beraber otelimizin bahçesinde bulunan sebze yataklarımız, bostanlarımız, seramız, lavanta bahçelerimiz ve otelimizin etrafını çevreleyen armut bahçelerimiz var. Burada yapmış olduğumuz üretimleri de mutfağımızda değerlendirerek, ürünleri kaynağında işleyip misafirlerimize hikayesi ile birlikte sunuyoruz. Bu hem kökeni kontrollü tarım ile temiz ürünlere kolaylıkla ulaşmamızı, yol gitmeyen ürünler ile karbon ayak izimizi azaltmamızı hem de misafirlerimizle bu farkındalığı paylaşmamızı sağlıyor.
Un içeren ürünlerimizi, atalık tohumdan çoğalttığımız ve her yıl yetiştirdiğimiz buğdaylarımızdan elde ettiğimiz unumuz ile hazırlamaktayız. Tesisimizin dikkat çeken ürünlerinden olan çoğu ekşi maya ile hazırlanan ekmeklerimiz, pizzalarımız, pidelerimiz, el açması makarnalarımız ve kahvaltı menülerimize eşlik eden unlu mamullerimiz tamamen kendi üretimimiz.
Otelimizin giriş kapısına 250 m mesafede bulunan 500 KWA kapasiteli Güneş paneli tarlamızdan, üretim ve turizm operasyonumuzun tamamı için harcadığımız enerjinin toplamda iki katını yenilenebilir kaynaklardan üretiyor, fazlasını sisteme geri vererek genel enerji ihtiyacına da katkıda bulunuyoruz.
Misafirlerimizin de görüş alanında kalan GES tesisimiz yalnızca üretim aracılığı ile değil yenilenebilir enerji kaynaklarının doğru kullanımı ve önemi ile ilgili misafirlerimizde, çalışanlarımızda ve çevre halkında farkındalığın artmasına da hizmet ederek fayda sağlıyor.
Otelimizin otoparkında aynı zamanda 2 adet elektrikli araç sarj istasyonu bulunuyor. Bu istasyonlar ile fosil yakıt tüketiminin azalması gerekliliğini somut şekilde desteklediğimizi gösteriyoruz ve elektrikli araç kullanan eden misafirlerimizin bölgeyi tercih etmelerine olanak sağlıyoruz.
Otelimizde sürdürülebilirlik ve yerelliğin önemini vurgulayabilmek için kat koridorlarımızda bulunan oda numaraları ve isimleri bağımızdaki yerel üzümlerimizin isimlerini taşıyor. Toplantı salonlarımızın bir tanesini doğaya göstermiş olduğumuz saygı ve hassasiyeti yansıtmak için, yapı etrafında yuvaları bulunan, yıllardır her yaz bize geri dönen kırlangıçlara ithafen “Kırlangıç Yuvası”, diğerini de bölge kalkınmasında ciddi yer tutan, bölge için kültürel ve tarihi öneme sahip eski bir gelenek olması ve aynı zamanda imece, takım çalışması kültürünü çağrıştırarak toplantılara yeni bir enerji getirir düşüncesi ile “Bağ Bozumu” olarak isimlendirdik
Tesisimizin etrafında ve oda balkonlarımızın hemen hemen hepsinde kuş yuvaları yıllardır yerini koruyor ve hiçbir şekilde müdahale edilmiyor.
Tüm bu uygulamalarımız ile birlikte lüks kavramını bilinçli tüketim ile yan yana koyan, doğaya ve ekosisteme duyarlı, iklim krizi farkındalığı ile üretim tüketim dengesini gözeten bir örnek model olmaya çalışıyoruz.
2. Tesis Tanıtımı ve Tesis Özellikleri
Tesisimiz 27 odalı, 54 yatak kapasitesine sahip.
1 adet Lobby Bar, 1 adet Teras Bar , 1 Adet Restoran, 1 Adet Kış Bahçesi
2 Adet Toplantı Salonu
1 Adet Açık Yüzme Havuzu (Haziran-Ekim)
SPA Alanı ( 2 adet masaj odası- Türk Hamamı- Sauna- Erkek Soyunma Odası- Kadın Soyunma Odası )
1 Adet Butik Mağaza
Personel Lojmanı
Tesisimiz yaz sezonunda faydalanabildiğimiz açık yüzme havuzu hariç yılın her dönemi aktif ve kullanıma açıktır.
Otelimizde, tüm misafirlerimizin konforu ve güvenliği ön planda tutulmaktadır. Engelli misafirlerimiz için sunduğumuz çeşitli imkanlar sayesinde, rahat ve keyifli bir konaklama deneyimi yaşatmayı amaçlıyoruz. Giriş katındaki odalarımız, restoranımız ve genel alanlarımız tekerlekli sandalye erişimine uygun şekilde tasarlanmıştır. Giriş katındaki odalarımızın balkonlarından bahçeye rampa aracılığıyla doğrudan geçiş sağlanabilmektedir.
Üst katlardaki odalarımıza ise asansörle kolayca ulaşılabilir. Bahçemize erişimi daha da rahat hale getirmek için merdivenlerimize rampa eklenebilmektedir. Her an konforlu ve erişilebilir bir ortam sunmak için titizlikle çalışıyoruz.
3. Sürdürülebilirlik Ekibi
Ekip Lideri – Otel Müdürü
Eren Can ÖZÇELİK
Atık Temsilcisi – Gıda Mühendisi
Burcu DARICI
Teknik İşler
Alpaslan TÜRK
Ön Büro
Tuğberk Çağkan ÖZTOPAÇ
Çevre Temsilcisi
Ziraat Mühendisi
Dilek Tekin TOPAÇ
4. Çevre Etkilerinin Azaltılması
Tesisimizden çıkan atıkların tamamı ayrıştırılarak anlaşmalı olduğumuz sertifikalı firmalara belirli periyodlar halinde teslim edilmektedir. Mutfağımızdan çıkan organik katı atıklar iste kompost gübre haline getirilip ekim yaptığımız arazilerimizde aktif olarak kullanılmaktadır.
Enerji yönetimi ile alakalı bölgenin enerji sağlayıcı firması ile anlaşmamız bulunmakta ve güneş panellerimizden üretmiş olduğumuz enerjinin fazlasını enerji şirketine aktarmaktayız.
Otelimizde sensörlü, gün ışığına duyarlı ve zamanlayıcılı aydınlatmalar bulunmaktadır. Bahçe alanımızda ışık kirliliğini en aza indirmek için voltajı düşük enerji tasarruflu ampuller kullanılmaktadır. Bahçe aydınlatmaları da aynı şekilde gün ışığına duyarlı ve zaman ayarlayıcı ile çalışmaktadır.
Ortak kullanım tuvaletlerimizin tamamında sensörlü musluklar ve sensörlü pisuarlar ile temiz suyun boşa akmasını engellemekteyiz.
Atık sularımız ile alakalı tesisimize ait yaptırmış olduğumuz foseptiklerimizi kullanıyoruz. Bu foseptiklerimizin deşarjı; belediye ile anlaşmalı şekilde belediyenin araç tahsisini uygun gördüğü dönemlerde periyodik şekilde yapılmakta ve tesisimizden çıkan atık sularımız belediyenin atık su arıtma tesisine iletilmektedir.
Temizlik ürünlerimizde alakalı çevre dostu ve doğada büyük ölçüde çözünebilen ürünleri tercih ediyoruz. Oda sabunlarını büyük ambalajlarla tedarik ederek küçük ambalajlara tekrar dolduruyor ve ambalaj atığımızı azaltıyoruz. Kullandığımız malzemelerin ev tipi kullanımına uygun olanlarını son tüketiciye uygun boyutta ambalajlar ile tedarik ederek misafirlerimize öneriyor, bu ürünlerin tanıtımını ve satışını gerçekleştiriyoruz.
Kullanmış olduğumuz diğer endüstriyel temizlik ürünlerinin ise tamamının güvenlik bilgi formlarını inceliyoruz.
Odalarda ve genel alanlarda kullanmış olduğumuz temizlik malzemelerinin hiçbiri “kullan-at” ürünlerden seçmiyoruz. Buklet malzemelerimiz de dahil olacak şekilde “Sıfır Atık Politikası” üzerinden çalışmalarımızı ve hizmetlerimizi sürdürüyor, tek kullanımlık buklet ürünleri yerine doldurmalı dispanserler kullanılarak konaklamadan kaynaklı çıkabilecek atık miktarını sıfıra indiriyoruz.
Otelimizin yüzme havuzu yüzme havuzu tuzdan kendi klorunu üreten doğa dostu yeni sistem ile kurulmuştur.
Otel peyzajında ağırlıklı olarak meyve ağaçları ve endemik bitkiler kullanıldı. Tesisin bahçesindeki yeşil alanda çim yerine daha az su isteyen çayır tohumu karışımını tercih ediyor, bu alanda kesinlikle suni gübre ve ya yabani ot ilacı kullanmıyoruz.
5. Personel ve Çalışma Hayatı
(Çalışanların yetkinlikleri, aldıkları eğitimler, sürdürülebilirlik ile ilgili görev tanımları ve görevlendirmeler, personelin tesis sürdürülebilirliğine katkısı, Personelin sürdürülebilirlik eğitim durumu, personel istihdamının yerel ve yabancı oranları, personelin kadın-erkek oranı bu bölümde detaylandırılabilir.)
Tesisimizde çalışan personellerin %90’ı bağlı olduğumuz ilçe Lüleburgaz ve komşu olduğumuz tesisimize 5 km mesafedeki Hamitabat köyü nüfusuna kayıtlıdır. Yerel istihdam konusunda tesis işlemeye başladığından beri her zaman çalışanlarımızın %50’sinden fazla bölge insanı olarak istihdam edildi.
Otelimizde çalışmaya başlayan tüm arkadaşlarımıza mesleki anlamda da katkı sağlayabilmek için, hem MEB tarafından düzenlenen usta-öğretici programı kapsamında hem de özel olarak tesisimize gelen turizm ve gastronomi yetkinliği olan hocalarımızdan ekstra eğitimler aldırılmıştır. Bunlarla birlikte mutfak personelimizin %20’si MSA (Mutfak Sanatları Akademisi) mezunu olarak otelimizin mutfağında görev yapmaktadır. Bu çalışanlarımız da yine Lüleburgaz ya da Hamitabat ikametli çalışanlardır.
2021 yılında Trakya Kalkınma Ajansı desteği ve Kuzey Trakya Bağ ve Gastronomi Turizmi derneği aracılığı ile Mesleki Eğitim Programı’na katılarak tüm personelimize mesleki eğitimler aldırılmış, çevreden gelen gençlerin birer turizm profesyoneli olması yolunda temeller atılmıştır. Tesisimizde hizmet içi eğitim farklı kanallardan sürekli devam etmektedir.
Markamızın çatısı altındaki tüm birimlerimizde cinsiyet eşitliği ilkelerine hassasiyetle yaklaşılmaktadır. Halihazırda yönetim kademelerimiz de dahil olmak üzere şirket çalışanlarımızın kadın erkek oranı %50 olup zaman zaman kadın çalışanlar lehine bu oran değişebilmektedir.
Tesisimizde çalışan her arkadaşımız yıllardır uygulamaya çalıştığımız konsept sayesinde sürdürülebilirlik ilkesini şahsi hayatlarına entegre etmiş durumdalar, tesis içerisinde alınan tasarruf önlemleri ve geri dönüştürme eğilimi personellerimize sirayet etmiş olup tüm çalışma arkadaşlarımızın günlük hayat mottosu haline gelmiştir.
Sürdürülebilirlik ilkesini benimseyip bu doğrultuda çalışan personellerimiz tabi ki tesis içerisinde de sürdürülebilirliğin ve kaynakların verimli kullanımı ile ilgili teoride ve pratikte birçok bilgiye ve uygulamaya hakimdir. Mutfakta çalışan arkadaşlarımızın organik atıkları kompost gübre ile arazilerimize kazandırması, bahçe ve peyzaj işleri ile ilgilenen çalışanlarımızın su tasarrufu maksimum düzeyde olacak şekilde damlama sulama sistemlerini özenle takip edip tasarrufu artıracak yeni politikalar belirlemeleri (Köklerin altına saman balyası ile koruma düzeyini artırma), servis elemanı ve ön büroda çalışan arkadaşlarımızın atıkların ayrıştırılması, kağıt kullanımının azaltılması, atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşüm ile tekrar kazandırılması konularında olan hassasiyetleri de tesisimizin sürdürülebilir haliyle daha sağlıklı devam edip güncellemeler ile yeni tedbirler almasına olanak sağlamaktadır.
6. Yapılan Sosyal Çalışmalar
Yerel geleneklerin somut olmayan kültür mirası olarak gelecek nesillere aktarılması tesisimizin öncelikleri arasındadır. Bu nedenle her yıl bölge geleneklerinden;
Mart kurabiyesi
Hıdrellez Kutlamaları
Aşure Günü ve Aşure Dağıtımı
Bağ Bozumu
Yıl Boyu Doğa Yürüyüşleri
Her Gün Sunulan Rehberli Bağ Gezisi
Etkinlikleri düzenli olarak yapılmaktadır.
Tesisimizin ihtiyaçlarının tedariğinde bölgede faaliyet gösteren kadın girişimciler ve kadın çiftçiler önceliklendirilmekte, dükkanımızda Kırklareli Kadın Kooperatifi ürünlerine yer verilmektedir.
Kurucu ortağımız Zeynep Arca Şallıel 2016 yılında Garanti Bankası, Kagider ve Ekonomist dergisi tarafından “Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci” ödülüne layık görülmüştür.
2023 yılında şirketimiz sürdürülebilir turizmi yayma vizyonu ile çalışan Dünya Turizm Örgütü’ne Affiliate Üye olarak kabul
edilmiştir.
7. Kültürel Çalışmalar
Her aşamada bölge değerlerini ve kültürünü yaşatmak öncelikli değerlerimizdendir.
Otelin tasarımında yerel öğelerin ve taş, ahşap gibi doğal malzemelerin kullanıldığı eklektik bir mimari stil tercih edilmiştir. Binanın merkezinde bulunan kulenin mimarisi eski Edirne Sarayı’nın Cihannuma Kasrı’ndan esinlenilerek yapılmıştır. Günümüze ulaşamayan bu özgün tarihi yapıya bir saygı duruşu olarak inşa edilen kule, Istranca’da bulunan eski taş ocaklarından gelen taşlar ile örülmüştür.
Gastronominin önemli bir kültür mirası olduğunun bilinci ile tesisimizin mutfağında hem geçmişte bölgede yaşamış farklı yerel kültürlerin tariflerine hem de geleneksel pişirme ve gıda saklama teknikleri kullanılarak hazırlanan lezzetlere yer veriyoruz. Yıl içerisinde her dönemde A La Carte ve şef menümüzde muhakkak Trakya bölgesine ait yemeklere yer veriyor, bu geleneksel lezzetlerin tanınması ve yaygınlaşmasına katkı sunuyoruz.
Dönemsel olarak mutfağımızda konuk şefleri ağırlayarak gastronomi yolu ile kültür değişimine katkıda bulunuyoruz. Aşure döneminde mutfağımızda pişen aşurelerimizi hem çalışanlarımıza hem de tesisimizde o gün bulunan tüm misafirlerimize ikram ediyor, bu geleneğin hatırlanmasına katkıda bulunuyoruz.
Her yıl Hıdrellezde misafirlerimiz, mani çekmekten ateşten atlamaya tüm gelenekleri otelimizde deneyimleyebiliyor.
Üzümlerimizin hasat zamanı olan bölgenin en kıymetli mevsiminde, bağ bozumu etkinlikleri ile bölge bağcılığı ve üzüm yetiştiriciliği ülkenin her yanından misafirlerimizle kutluyoruz. Misafirlerimizden dileyenler ekibimizle birlikte üzüm toplamaya katılabiliyor.
Bunların dışında tesisimizde dönemsel olarak jazz ve klasik müzik konserleri düzenleyerek bölgede müzik kültürünün çeşitlenmesine katkı sunuyoruz.
Dönem dönem üniversiteler ile yaptığımız iş birliği ile sürdürülebilir üretim ve yaşam alanları konusunda öğrenciler ile çalışmalar yapıyoruz.